tisdag 10 april 2018

Kapitel 4. Clownen i spegeln. Skrivet av 4c

Pappersbåten har på något konstigt sätt tagit sig från bäcken och hamnat på trappan till skolan.

Elmar försöker andas lugnt. Det måste vara ett småbarn som plockat upp den och ställt den där. Självklart är det så!

Elmar börjar gå upp för trapporna. Men när han är nära båten kan han inte låta bli att lyfta upp den. Det är något som glimmar till undertill.

Trappan fylls av elever som knuffas för att komma in genom dörren. Någon stöter till honom ganska hårt, vilket gör att båten glider ur händerna på honom. Då är det något som trillar ut. En liten tunn spegel. Han plockar upp den och håller den framför sig. Han ser sitt ansikte och den grå himlen. Men när han vinklar den lite nedåt så ser han buskarna som står i utkanten av skolgården. Och mitt bland buskarna så kikar ett ansikte fram. Blondino!

Elmar snurrar hastigt runt och tappar nästan balansen. Men hur han än letar med blicken så ser han ingen clown. Bara en äldre tjej som sneddar genom buskarna från cykelstället för att komma fortare fram till skolgården.

Elmar plockar upp båten och vecklar ut tidningen. Det finns ett meddelande där inne. ”Har du hittat mig? Du har fem dagar på dig. Jessica hade samma problem som dig. Hon var lika långsam. Och hon hann inte…

Elmar sätter sig på trappan. Vem har skrivit det här meddelandet? Vem är det som vill komma åt honom och göra honom så rädd? Hans mamma, som hette Jessica, dog ju i en bilolycka! Det vet han. Han fick aldrig se kroppen eller ta farväl av henne. Men att hon dog i en bilolycka har ju både Alexandra och pappa sagt. Eller är det någon annan som heter Jessica som meddelandet handlar om?

Elmar läser texten en gång till. Texten måste vara menad till honom. Det står ju ”Har du hittat mig?” Och på lappen där hemma stod det ”Hitta mig.

Alla andra har gått in nu, skolgården är tom.  Elmar reser sig upp och drar upp den tunga dörren. Där inne slår skoldoften emot honom. Och allt sorl från barnen som ska in i sina klassrum. Och mitt bland alla andra ljud så hör han en viskande röst. ”Hitta mig.” ”Kom!” ”HITTA MIG!

Elmar slår händerna för öronen. Han orkar inte höra. Det finns ju ändå ingen där när han tittar efter. Han går med händerna för öronen hela vägen till klassrummet.

När han kommer in så dränker rösterna från hans klasskamrater alla andra ljud. Och han kan inte höra den viskande rösten längre, vilket är ganska skönt. Annars brukar han tycka att de högljudda rösterna från hans klasskamrater är jobbiga. Som att komma in i ett getingbo där alla bara surrar runt. Ibland låter det som om de är fulla. De är högljudda och försöker överrösta varandra. Han om någon vet hur det är.

Det luktar svett också därinne och Elmar känner att all oro kring allt som händer, gör att han blir lätt blir illamående.

Plötsligt så säger någon: ”Vad är det som ha hänt hemma hos dig Elmar? Det stod om ert hus i tidningen!”

Elmar tittar ner i bordet och låtsas att han inte hör. Vill inte svara. Vilket är svårt för det är helt tyst i klassrummet nu. Alla väntar på en reaktion från honom.

”Men kom igen då! Har du blivit stum eller?!”

Det känns hotfullt i klassrummet. Som om getingarna nu vässar gaddarna för att sticka honom. 

Men Liam och Melvin som är tvillingar och kallar sig för Flack och Flint, och vill att alla andra också ska göra det, tar honom i försvar.

”Låt Elmar vara! Han kanske inte vill svara!” säger Flack.

”Vi står på din sida”, säger Flint.

Elmar tittar upp och ger dem ett tacksamt ögonkast.

Men när han tittar ut så ser han håret utanför fönstret. Det röda clownhåret. Då orkar han inte mer. Han reser sig upp så hastigt att stolen flyger i golvet och så springer han ut. Han springer det fortaste han kan hela vägen hem. Det smakar järn i munnen när han kommer in i hallen.

”Var har du varit?!” ryter hans pappa. ”Jag sa ju att du skulle stanna hemma. Det blir utegångsförbud för dig nu.”

”Du är så jävla orättvis och lyssnar aldrig på mig!” skriker Elmar och stampar uppför trappan.

Ett vildsvinshuvud har trillat ner från väggen och Elmar tar upp det för att hänga tillbaka det. Så hans pappa inte ska bli ännu mer arg.

Men när han gör det så trillar det ut en nyckel från djurhuvudet. En väldigt liten nyckel. Han tar upp den och går in på sitt rum.

När han lyfter på madrassen så är kniven som han la där tidigare borta. Istället ligger där en bok. En dagbok med hänglås. Jessica står det på framsidan av boken.

Elmar sätter sig på sängen och sticker den lilla nyckeln i låset. Den passar precis och låset klickar till när det öppnas.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar